Yunanistan gelenek ve görenekleri kendi içinde köklere dayanmaktadır. Bu kökler Homeros zamanından günümüze kadar uzanmaktadır.
Etkileyici geleneklere sahip olan Yunanistan sosyal, adalet ve ekonomik yapısı itibariyle kavimlerinin aktardığı gelenek ve görenekleri taşımaktadır. Dini kutlamalarını, topluluk kutlamalarını ve tatillerini kendine has kutlayan Yunanlılar, bu anlayışlarından ödün vermezler. Girit’ten başlayarak İyonya adalarına kadar olan kısımda ülkenin bütün zenginliğini keşfetme imkânına sahipsiniz.
Yunanistan’ın Geleneklerine Özgü Dansı
Yunanistan geleneksel kostümlere önem vermektedir. Özellikle kadınların iki ayrı elbisesi bulunmaktadır. Festivaller ve düğünlerde bu elbiseleri ayrı ayrı kullanmaktadırlar. Yunanistan gelenek göreneklerinin en önemli unsurlarından birisi dansıdır. Yunan dansı kendine has enstrümanlar eşliğinde icra edilir.
Yunanistan’ın kendine özgü vaftiz törenleri, düğün törenleri, cenaze törenleri vardır. Yunanistan düğünlerinde gelin özel olarak giydirilir. Bununla beraber düğünden önce gelin damat yatağında erkek bebek zıplatılır. Kiliseye kadar müzik çalınarak eşlik edilir. Ayrıca Maniot ağıtları söylenerek, müzikle beraber manevi dünyaya yönelik söylemlerde bulunulur.
Yunanistan’ın Kendine Özgü Festivalleri
Yunanistan’ın kendine özgü festivalleri vardır. Patras maskeleri koyularak, müzikli danslı şekilde köylerde icra edilen bu dans çok meşhurdur. Paskalya orucu da bir diğer gelenektir. Paskalya döneminde uçurtma uçurulmakta, aynı zamanda etsiz piknikler düzenlenmektedir. Sonbahar mevsiminde, Ege’nin eşsiz adalarında domuzlar pişirilerek yenir. Domuz kesimleri ve piknikler Girit’te de yapılmaktadır. Mayısa nazaran güneşle beraber yaz arifesi yapılır.
14 Eylülde gerçek haç günleri adı altında ekmek un ve fesleğenle kutsanma yapılmaktadır. Ve her yerde festivaller bulabilirsiniz ancak Patras maskelerin, bereket sembollerinin, kışkırtıcı davranışların, vahşi müziğin, sonsuz dansın, şakaların -çoğu putperest bereket ayinlerinde kökleriyle birlikte- olduğu Paskalya orucunun katılığından önce geldiği en organize ve ünlü kutlamalarıyla övünür.Epifani kutlamalarında papazın hacını kapan ilk erkek denizin soğuk sularına koşmaktadır. Bununla beraber Paskalya orucunun yeri yunan gelenek ve göreneklerinde ayrı bir yer kaplamaktadır.